Yoga

You can add a little bit of text to this space, by adding it to the "Page Excerpt" field on the Page > Edit pane.

Ime potiče od izraza Yuj koji znači sjediniti a čemu je  dodan sufiks ghan koji znači upotpunjivanje.

Postavlja se pitanje zašto bi pojedinci trebali prakticirati Yogu? Nebi li otkrili svoju istinsku ili prvobitnu prirodu. Dakle, u prenesenom bi značenju riječ Yoga značila svojevrsno jedinstvo individualnog s univerzalnim, a konačno i sa beskonačnim. Takodjer, značilo bi jedinstvo mikrokozmosa sa makrokozmosom.

Često puta čujemo pitanja poput onih da li je Yoga religija? Važno je naglasiti kako Yoga pomaže čovjeku da postane bolji čovjek. Dakle, kršćaninu da bude bolji kršćanin, a muslimanu da bude bolji musliman. Koristeći Yogu radimo na razvoju sposobnosti koje će nam pomoći da uspijemo u bilo kojem području. Yoga se ne kosi s našim vjerovanjima, iako možemo reći da je religija u smislu metode koja razotkriva krajnju Istinu ili božansku stvarnost.

Važno je naglasiti kako Yoga nije specifična vjeroispovjest. Trenirajući Yogu prilazimo Bogu/Apsolutu kroz tehnike, 
znanje, devociju (obožavanje) i
 kroz Dharmu-ispravno življenje.

– Kroz Yogu Mudrosti (JNANA YOGA) ili neposredne spoznaje Yogi otkriva da nema ograničenog »ja« nego da sve što jest – jest Bog.

– Kroz Yogu Rada (KARMA YOGA) ili nesebične akcije Yogi zaboravlja ego i nalazi Boga.

– Kroz Yogu Obožavanja (BHAKTI YOGA) ili predanosti voljenom Svevišnjem Yogi također zaboravlja malo »ja« i otkriva Boga.

Kako je dugo vremena prakticirana na tlu Indije, Yoga sadrži elemente hinduizma, iako nije hinduizam. Često puta postavlja se pitanje da li je Yoga neprimjerena  zapadnoj kulturi te radi li se o pokušaju da na ledenom sjeveru, primjerice, uzgaja tropsko voće?

Istina je da osnovni principi  te znanja vrijede svugdje. Ključni zakoni prirode nisu vezani uz  klimu, zemljopisnu širinu i dužinu ili povijesno razdoblje. Danas je Yoga prezentirana cijelom kulturnom svijetu, a Hatha Yoga, njen fizički vid, u najširoj je primjeni. Pokazala se kao idealan zaštitnik fizičkog i psihičkog zdravlja.

Već deset minuta vježbanja Yoge svakodnevno jača lokomotorni sustav i koštano tkivo, povoljno djeluje na dišni, probavni i reproduktivni sustav, pomaže u održavanju zdrave kralježnice, neutralizira umor, napetost i stres te pridonose mentalnom zdravlju.

Redovitim vježbanjem Yoge naša je otpornost na stres kud i kamo veća, opušteniji smo, mirniji i zadovoljniji. Na fizičkoj razini, naše tijelo postaje mladjim, gipkijim i snažnijim!

reply