Benson-Henry

Massachusetts General Hospital

Postoji institut u Americi, preciznije u Ujedinjenim Državama Amerike, znanstveni institut imenom Benson-Henry Institut koji je specijaliziran upravo za pitanje stresa i relaksacije te se bavi njime i proučava različite odgovore na to pitanje već preko 40-ak godina.

Odgovor ovog instituta je da kod pitanja relaksacije i stresa zapravo treba promatrati i proučavati odgovor našeg tijela. Tako postoji stresni ogdovor ili stres i relaksacijski odgovor ili relaksacija našeg tijela. Znači relaksacijom, odnosno relaksacijskim metodama definicijom možemo nazvati svaki onaj vid stimulacije koji potiče relaksacijski odgovor našeg tijela.

Relaksacijski odgovor našeg tijela, kaže danas Benson-Henry Institut, je jedini pravi odgovor na stres. Stres ili stresni odgovor je odgovor našeg tijela na stresore – vanjske utjecaje koji nas dovode u  stanje “bori se ili bježi”. Riječ je o situacijama koje naš um podsvjesno prepoznaje kao opasnosti po život pa stimulira tijelo da reagira povišenim tlakom, ubrzanim metabolizmom, ubrzanim radom srca i ubrzanim disanjem. Dugotrajna izloženost takvim situacijama i prečesto stimuliranje takvog odgovora tijela za posljedicu ima – bolest. Preko 60% odlazaka doktoru u svojem uzroku upravo ima stres.

S obzirom da sam dr. Herbert Benson govori: “Ne postoji takva droga/lijek koji bi mogao na odgovarajući način se suprotstaviti negatiivnim posljedicamna stresa”, postavlja se pitanje:

kako to spriječiti ili liječiti?

Dr. Benson ima odgovor i na to pitanje: “Srećom”, kaže “u nama postoji i odgovor suprotan stresnom odgovoru, a to je – relaksacijski odgovor. I može ga se iznijeti prilično jednostavno – prekidajući ‘vlak’ svakodnevnih misli.”

Benson-Henry Institut, kao dio Massachusetts General Hospital, na svojim stranicama (http://www.massgeneral.org/bhi/ ) objavljuje detaljnije informacije o svojim programima i metodama te znanstvene radove koji proučavaju utjecaj njihovog djelovanja. U svojim su studijama došli toliko daleko da je uočen i dokazan utjecaj repetitivnog stimuliranja “relaksacijskog odgovora” na ekspresiju gena. Drugim riječima, osoba koja meditira ili se relaksira na odogovarajući način, može potisnuti djelovanje gena povezanih sa stresom i njegovim štetnim posljedicama, a potaknuti djelovanje onih suprotnih. (Relaxation response can influence expression of stress-related genes. http://www.massgeneral.org/about/pressrelease.aspx?id=1019)

Studije pokazuju da meditacija i relaksacija mogu utjecati na tijelo na elementarne načine. Dr. Dean Ornish, prof. medicine i utemeljitelj Instituta za preventivna medicinska istraživanja pri Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu, nedavno je pronašao vezu između meditacije i gena kod raka prostate. Izjavio je: “Ovo je važna pilot studija koja pokazuje da meditacija sama može značajno promjeniti ekspresiju gena u cijeloj krvi”. (http://abcnews.go.com/Health/story?id=5287805&page=1) te video – Dr. Herbert Benson: http://abcnews.go.com/video/playerIndex?id=7392433 )

Dr. Herbert Benson kao načine prekida “vlaka” svakodnevnih misli predlaže svakodnevno 10-20 minutno bavljenje nekom od relaksacijskih tehnika koja u sebi uključuje ponavljanje neke odabrane riječi, misli, fraze, zvuka li pokreta – primjerice: yoga, tai chi, vježbe disanja ili molitve.

“Kada se to dogodi, tvoj mozak se zapravo promijeni – postoji tišina u tvojem mozgu. Tvoj metabolizam usporava, usporava se disanje i rad srca, krvni pritisak se snižava i to do te mjere da će za bilo koje stanje uzrokovano ili pogoršano stresom, svakodnevno izazivanje relaksacijskog odgovora biti korisna pomoć u prevenciji i tretman.”

kaže dr. Herbert Benson, po nekima najveći svjetski autoritet za pitanja stresa, osnivač i počasni direktor Benson-Henry Instituta pri Općoj bolnici u Massachusettsu.

“…Otkrili smo da takvo djelovanje jednom-dvaput na dan, zapravo mijenja ne samo metabolizam svog tijela i to što imaš, nego također mijenjaš ekspresiju svojih gena. I aktivirani su geni koji su suprotni onome što se događa pod stresom. Dakle, ovdje mijenjaš samu supstancu svojeg tijela i to može biti učinjeno u periodima ne dužim od 10-20 minuta jednom ili dvaput dnevno. Neki ljudi odabiru to činiti češće, ali za fiziološke i genetske promjene u tvom tijelu – jednom il’ dvaput na dan je dovoljno”.

“Postoje deseci različitih tehnika koji bude relaksacijski odgovor, različite forme meditacije – yoga, tai chi, repetitivna molitva, svi dovode do praktički istog relaksacijskog odgovora.”

I upravo to nas dovodi do drugog pristupa u odgovoru na pitanje – Što je relaksacija?

reply