Što znači relaksacija?

Svaki čovjek pod pojmom relaksacija razumije nešto drugo.

Svaki čovjek pod pojmom relaksacija razumije nešto drugo.

Obično je riječ o subjektivnom doživljaju nečega u našem životu za što osjećamo da nas opušta, udaljava od svakodnevnih problema i briga ili nekog konkretnog, specifičnog – akutnog problema u kojemu se nalazimo u tom trenutku.

Znači nešto što – poput sporta kojim se bavimo iz razonode – rasterećuje naše tijelo od nakupljenih toksina, posljedice sjedilačkog načina života i budi, osvježuje naš duh dajući nam slatki, hranjivi osjećaj pobjede. Pobjede, koja najvjerojatnije nije ni na koji način zapravo važna u našem stvarnom životu – neće nam zbog toga narasti plaća, neće nas žena više voljeti ili djeca biti uspješnija, ali ipak – pomaže. Pomaže da se osjećamo bolje, nahranimo novom energijom, motivacijom.

Ili primjerice, neki film u kinu ili na tv-u, muzika s nekog praktičnog novog elektroničkog gageta ili hi-fi opreme, koji odvlače naš um u neke sasvim druge svijetove u kojima problemi s kojima se mi svakodnevno susrećemo ne postoje. U svijetove, u kojima istražujemo neka nova prostranstva harmonije i mira ili možda u neke druge, gdje postoje više nadahnjujući problemi, izazovi i situacije, rješavajući koje (u svom umu) opet počinjemo osjećati svoju vrijednost, ljubav i vjeru u život i sebe, budimo svoj zakopani potencijal i dobivamo nove ideje.

No, zapravo, najčešće nas sve to skupa samo još više umara i crpi.

Najčešće ne možemo efikasno pobjeći od svijeta u kojem živimo – najčešće na kraju niti ne želimo – jer znamo  da smisao i nije bježati nego izgraditi svoj kvalitetni svijet, što iz nekog razloga nikako ne uspijevamo. Bar ne dokraja.

I zato, najčešće, na kraju nismo niti u stanju pobjeći od stresa. Stres odmah zatim prate i drugi problemi: prvo emotivni, psihički, a onda i fizički – zdravstveni problemi.

I sada se tu zapravo, opet postavlja ono prvo pitanje: što je to relaksacija i u ovome trenutku već postoji i zebnja: postoji li uopće? Možda neobično, ali živimo u svijetu i vremenu kada takvo pitanje postaje sve češće i češće, kada relaksacija i opuštenost postaju riječi i priče iz sfere mitova, legendi i bajki – praktički nešto ravnopravno praznovjerici i pričama o duhovima i nlo-u. Živimo u vremenu kada se relaksacija znanstveno dokazuje i proučava!

Moderni život sa svojim visokim zahtjevima traži da čovjek istovremeno bude produktivan i izdržljiv kao robot, a opet otvorenog uma i kreativan kao kakav “opaljeni” umjetnik. Tko je u stanju u svome životu pomiriti takve razlike? Tko je u stanju pored takvih zahtjeva ostati zdrav – izbjeći stres? U takvoj situaciji u kojoj se svakog dana nalazi sve više ljudi, opet se nameće isto pitanje: što je to relaksacija?

Pa, zapravo postoje dva odgovora.

Ili bolje rečeno – dva smjera ukojima možemo krenuti istraživati, tražiti odgovore na to pitanje.

Jedan je onaj zapadni, znanstveni.

Drugi smjer istraživanja relaksacije dolazi, naravno, s Istoka. Nalazimo ga u tradicionalnim teorijama medicine dravnih civilizacija koje su se uspjele očuvati do danas u kulturama, primjerice – Indije i Kine.

reply