A blog post

Relaksacija i moždani valovi

Posted on the 30 rujna, 2013 at 11:37 am Written by in Uncategorized

Teenager Listning Relaxation MusicDanas postoji mnogo istraživanja koja se bave funkcijama našeg mozga, kako se naše misli manifestiraju u mozgu i drugim djelovima tijela i kako naša svijest utječe na naš život. Već odavno je moguće mjeriti električnu aktivnost mozga preko EEG –a ( elektroencefalograma ) kako bi se dijagnosticirao određeni disbalans ili utvrdilo u kojem se stanju svijesti nalazimo. Ovisno o tome da li smo aktivni, spavamo, meditiramo i sl. razlikovati će se vibratorna stanja mozga (tj. moždani valovi).  Brzina električnih impulsa koji se kreću kroz moždane stanice se naziva frekvencija i mjeri se u herzima (otkucajima u sekundi). Frekvencija moždanih valova određuje naše stanje svijesti i način na koji reagiramo na situacije koje nas okružuju.

Znanstvenici većinom dijele moždane valove u četiri kategorije:

BETA valovi su najbrži moždani valovi frekvencije od 12-40 Hz i karakterizira ih visoko stanje budnosti i aktivnosti. U tom stanju je većina ljudi tijekom dana. Tada imamo puno misli, procesiramo jako puno informacija i podražaja, često osjećamo nervozu strah i stres. Beta stanje povezano je sa koncentracijom,logikom i rasuđivanjem, kordinacijom pokreta i vida. Beta valovi proizvedeni su od svjesnih misaonih procesa.

ALFA valovi su moždani valovi frekvencije od 7 -12 Hz. Alfa stanje je budno, ali opušteno stanje. U tom stanju osoba je budna i prisutna te u isto vrijeme opuštena, lako uči uz povećanu memoriju i koncentraciju. To je opušteno stanje koje ima pozitivan učinak na zdravlje jer je tada pojačana sposobnost upijanja energije. Kada smo opušteni prelazimo u alfa stanje kada se svijest širi, pojačava se protok svježe kreativne energije uz osjećaj mira i blagostanja. Tada se oslobađamo stresa, negativnih emocija, otvaramo se prema pronalaženju novih kreativnih ideja. Alfa stanje je na granici svjesnog i podsvjesnog uma.

THETA valovi su moždani valovi frekvencije od 4 – 7 Hz, a prisutni su za vrijeme spavanja dok sanjamo i u REM fazi. Ovo je stanje povezano s dubokom relaksacijom. Unutar ovih frekvencija duh i tijelo se regeneriraju. Tijelo se može doživjeti kao energija ili se pojavljuju osjećaji lebdenja, plutanja i sl. Theta stanje je idealno za iscjeljenja, reprogramiranja, ubrzano učenje i sl. Ako se dublje opustimo, ulazimo u  theta stanje gdje se aktivnost mozga gotovo usporava do točke spavanja. To je savršeno stanje za brzo učenje, reprogramiranje našega uma, prisjećanje snova i autohipnoze. U theti smo u stanju budnog sanjanja i prijemčivi smo za podatke izvan naše normalne svjesnosti. Theta meditacija pojačava kreativnost, smanjuje stres, budi intuiciju i ostale sposobnosti pojačane osjetilne percepcije.

DELTA valovi su moždani valovi frekvencije  od 0 -4 Hz. Delta je najsporija od sve četiri frekvencije moždanih valova. Povezana je s dubokim snom kada nema snova, iscjeljenjem i regeneracijom. Delta frekvencija pomaže potaknuti vrstu sna koji je od iznimne važnosti u procesu iscjeljenja. To je stanje nalik transu kada nema svijesti o fizičkom tijelu te potiče intuiciju i uvid u znanje i informacije koje nisu dostupne na svjesnoj razini.

 

Naši moždani valovi se mijenjaju ovisno o tome što radimo, gdje se nalazimo, što mislimo te se mogu svjesno mijenjati primjenom raznih yogijskih i relaksacijskih tehnika. Tako se može reducirati stres i promijeniti  vlastito ponašanje i navike koje destruktivno djeluju na naš život. Moždane valove možemo mijenjati tehnikama disanja, meditacijama, relaksacijom, vizualizacijama, tjelesnim kretanjem, promjenom prehrane i životnih navika ili npr. primjenom posebne brainwave tehnologije.

reply