A blog post

Što se dešava kada smo pod stresom a što kada smo opušteni

Posted on the 07 siječnja, 2010 at 2:48 pm Written by in Uncategorized

Svi  pričamo o ‘njemu’. ‘On’ je postao naš sastavni dio života. ‘On’ je sastavni dio našeg zdravlja, naše veze, naše karijere. 24h na dan pokušavamo ‘ga’ se riješiti koristeći različite tehnike i metode.

Stres.

Indikacije: ubrzano i plitko disanje, ubrzni rad srca, pojačana moč koncentracije i fokusiranja, lučenje hormona nadbubrežne žljezde – adrenalina, sveopća  napetost svih  mišića.

Stres je postao zaštitni simbol i svojevrsna droga današnje civilizacije. Male doze stresa guraju nas naprijed i stimuliraju, no svakodnevne doze stresa postale su opasne za dobrobit našeg tijela, uma i duha.

Rezultat: ubrzano trošenje vitalnih energetskih zaliha našeg tijela, ubrzani proces starenja, loši odnos sa samim sobom i okolinom.

Poruke koje stoje iza stresa su’ Bori se!’ ili ‘Bježi!’. U svakodnevnom doziranju stresa to samo znači da je naše tijelo i um u neprestanoj borbi. Ako objektivno i ne postoje indikatori stresa tada se tijelo i um bore sami sa sobom iz dana u dan, što nas potpuno iscrpljuje i energetski  slabi. U prethodnom blogu ‘Kako opuštanje djeluje na pojedine organe?’, smo već govorili što se događa s nama kada je narušena vitalnost naših organa. Ako ne promijenimo obrazac našeg ponašanja tada se ni kemija koja se odvija u našem tijelu neće promijeniti. Što to znači promijeniti obrazac ponašanja?

Opuštanje.

Prvo moramo dobiti iskustvo opuštenosti  u ‘idealnim uvjetima’ kada ne radimo apsolutno ništa. Nakon toga moći ćemo na indikatore stresa svijesno odgovoriti opuštenim stanjem tijela, uma i duha.

Rezultat: Ne samo da ćemo sačuvati vitalne energetske zalihe tijela i svih naših vitalnih organa nego ćemo i podići energetske  kapacitete našeg tijela, proces starenja će se usporiti dok će proces trošenja i primanja energije biti usklađen.

Na svakome od nas je da odlučimo kako ćemo reagirati na određenu situaciju, misao ili emociju; reaktivno- stresno ili kreativno- opušteno.

reply