A blog post

Kada se treba opuštati i zašto baš tada

Posted on the 11 siječnja, 2010 at 12:23 pm Written by in Uncategorized

Puno smo govorimo o važnosti opuštanja, no nismo još govorili u koje vrijeme se najbolje opuštati i postoji li uopće takvo vrijeme. Postoje dva aspekta opuštanja; jedan je aktivni, drugi je…pa nazovimo ga ‘pasivni’ iako to nije prava riječ koja ga opisuje u punom značenju.

Kada govorimo o takozvanom aktivnom opuštanju onda govorimo o našoj unutarnjoj poziciji za vrijeme obavljanja svih naših dnevnih dužnosti i obaveza. Jer kao što smo već govorili u prethodnim blogovima o važnosti da imamo opuštenu poziciju u vrijeme svih naših aktivnosti jer jedino na taj način možemo se ‘kvalitetno’ i kreativno nositi sa svim nepredvidivim situacijama i izazovima i jedino na taj način možemo postići dugotrajan i dobar rezultat u bilo kojem segmentu naše akcije.

‘Pasivno’ opuštanje je stanje kada mi jednostavno ne radimo ništa, stanje u kojem su sva naša osjetila opuštena, neaktivna, stanje u kojem ne razmišljamo ni o čemu, stanje u kojem ne postoji otpor, ne postoji problem, stanje u kojem se potpuno prepuštamo prirodnom toku energije i prirodnom regeneriranju tijela i uma. Upravo se na taj način pripremamo za sve naše akcije koje slijde i na taj način ujedno skeniramo sami sebe jer jedino tada kada smo potpuno mirni, bez otpora možemo pronaći  ‘grešku’ koja nam se ponavlja u našem ‘sustavu’ tj. u našem željenom ostvarivanju rezultata bilo kojeg aspekta života.

Prije tisuću, tisuću godina naši preci koristili su to znanje puno bolje nego mi danas. Jedan od razloga je razvoj tehnologije komunikacije, medija tako da ćemo i ono malo vremena koje nam preostaje nakon obavljanja svih naših dužnosti potrošiti u interakciji s kompjuterom, različitim komp. Igricama, TV-om jer nas to ‘opušta’. Pitanje je samo znamo li razlikovati što nas opušta od onoga što nas zatupljuje do te granice da ne osjećamo ništa i kao posljedica toga naše tijelo pati i polako gubi vitalnost. Izgubili smo osjećaj za ravnotežu, jer po prirodnim principima postoji vrijeme za sve; vrijeme za odmor, vrijeme za kreiranje, vrijeme za igru i zabavu tako postoji i  vrijeme za prirodno opuštanje kojim primamo dodatnu energiju i kojim se regulira cirkulaciju energije kroz naše tijelo.

Vratimo se na pitanje kada je to idelno vrijeme za opuštanje – rano ujutro prije nego počnemo sa našim svakodnevnim aktivnostima i navečer kao priprema za duboki i kvalitetan san. Pola sata ujutro i pola sata navečer dovoljno je za naše tijelo i um da se pripreme i obnove na dnevnoj bazi.

Sat vremena u našem danu i nije tako puno kada razumijemo vrijednost svake minute koju provedemo u stanju prirodnog opuštanja.

reply